inter————accions

Accions∨∨

A partir dels anàlisis de la Campanya L’H-On i el procés participatiu dut a terme en relació al Districte Cultural es proposen dues accions al carrer, explorant els protocols pensats a través del taller amb LaFundació:

 

L’H-On: Aixequem el cap

“Partint de la campanya creada per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat “L’H-On” ens proposem generar una altra representació de la gent dels barris de l’Hospitalet. No busquem produir-la des de les nostres individualitats / subjectivitats, sinó des de l’experiència col·lectiva. Per això proposem dur a terme un taller, d’acord amb la campanya visual (pòsters), on la pròpia gent del barri pugui reinterpretar i intervenir les imatges que l’ajuntament produeix (sobre ells mateixos), per vendre / difondre la campanya.

Considerem que aquestes imatges no fan més que reproduir un imaginari blanc i de classe mitjana, que no té res a veure amb la realitat de la ciutat i les diferents persones que l’habiten. D’altra banda, les preguntes / afirmacions que s’imposen a través de l’enunciat ” Sabies que … ” no fan més que exaltar les polítiques sobre economies de mercat capitalistes que porten imposant a Barcelona i l’Hospitalet des de fa anys, i no fan més que excloure grans sectors de la població a través de tècniques de gentrificació: la destrucció d’arquitectures, per a la implantació de nous edificis que prenen com a prioritat a les empreses i que tenen com a finalitat expulsar les persones amb menys recursos dels llocs que habiten.”

Taller d’urbanisme a la Marina de l’Hospitalet de Llobregat

“Arran de les decisions preses per l’Administració de l’Hospitalet de Llobregat al costat de les diverses taules sectorials en el marc del “L’H on” o tercera gran transformació de la ciutat de l’Hospitalet, constatem una fissura comunicativa entre la gran majoria de ciutadans i aquells més propers per militància, simpatia o interès del partit que governa.

Per a nosaltres queda pendent un veritable procés participatiu, que anteposi la informació i opinió de tots els ciutadans abans de crear una sèrie d’informacions, eslògans i campanyes visuals que utilitzen la imatge del ciutadà per alimentar la idea que el que s’anuncia és el que a la ciutat li interessa, o fins i tot el que ha d’interessar, la qual cosa és més degradant des del punt de vista de la gestió d’un govern.

Pensem en una activitat itinerant i espontània que des de bon principi no pretén ser la resposta tant com l’inici d’alternatives. Vam consultar qualsevol mitjà d’informació escrit i digital, de qualsevol tipus, color i temps. Creem una exposició de fotografies d’espais de la ciutat agrupats per espais d’identitat, de transformació, de reflexió i de denúncia o expressió.

Complementàriament vam crear una llegenda de deu punts: Que difícil és moure aquí !, Això està buit i sense ús, Passeig per …, Més arbres !, Em reuneixo i em diverteixo aquí, equipaments que ús, tant de bo, … El mapa és el recurs que el ciutadà pot anar manipulant i enriquint mitjançant la utilització de la llegenda, així com el seu testimoni queda anotat pels nostres apunts al marge del mapa.

Triem quatre espais de pública concurrència. La rampa d’accés a la Biblioteca de Tecla Sala i el Parc de la Serp al barri de Sant Josep (2015.02.28), el Mercat del Centre al barri del Centre (2015.06.03) i la gran rambla interior del barri de Bellvitge (2015.03.13). Dos divendres a la tarda i un dissabte al matí. Aquests són alguns dels testimonis.